Overzicht

Doneer Je Ervaring-peiling van de NFK

Veel kankerpatiënten staan open voor meer digitale zorg

  • 1 september 2023

De meerderheid van de mensen met kanker is bereid gebruik te maken van digitale middelen in de zorg, zo blijkt uit een peiling. Maar deze middelen worden in de kankerzorg nog maar beperkt gebruikt. Daarnaast geeft 70% van de deelnemers aan de peiling aan bereid te zijn kankerspecifieke informatie via apps te delen met het ziekenhuis.

‘Digitaal contact met je arts over kanker, wat vind jij?’ Deze vraag stond centraal in de Doneer Je Ervaring-peiling van de Nederlandse Federatie van Kankerpatiëntenorganisaties (NFK). De digitale vragenlijst is tussen 6 en 24 april 2023 landelijk verspreid via www.doneerjeervaring.nl en diverse sociale media. De vragenlijst werd door 4.196 mensen ingevuld die kanker hebben of hebben gehad.
Volgens 62% van de deelnemers is beeldbellen als vervanger van een ziekenhuisbezoek een (enigszins) goed idee. Toch heeft slechts 9% er de afgelopen 3 jaar gebruik van gemaakt. De respondenten vinden beeldbellen persoonlijker dan normaal bellen en vergeleken met een ziekenhuisbezoek scheelt het tijd, kosten en energie. Niet alle consulten lijken zich te lenen voor beeldbellen. Zo wordt beeldbellen niet als directe vervanging gezien van een intakegesprek of gesprek over behandelopties; ook niet als fysieke controle nodig is. Beeldbellen kan wel worden ingezet voor tussentijdse gesprekken over een uitslag of (na)controle. Voor een deel van de mensen gaat er echter niets boven fysiek contact in de zorg, ongeacht het type afspraak.

Weinig kankerpatiënten (22%) maken gebruik van de e-consultoptie in het patiëntenportaal van het ziekenhuis. De voornaamste reden is niet weten dat het kan (33%). Een kwart van de respondenten zonder ervaring met het e-consult heeft hier wel interesse in. De deelnemers mét ervaring beoordelen het met een 7,9. Gezondheidsapps worden door 42% van de respondenten gebruikt. Dit zijn vooral algemene gezondheidsapps; slechts 7% van de respondenten gebruikt kankerspecifieke apps. Deze meten hoe het fysiek en emotioneel met iemand gaat of geven inzicht in bijwerkingen van de behandeling. De gebruikers ervan zijn positief (7,5). De rapportage is in zijn geheel te downloaden vanaf www.nfk.nl.